Kan abortus leiden tot depressie?

De media staan bol van verhalen over een verbod op abortus. Abortus zou een criminele daad zijn. Waar een gepaste straf bij hoort. Je zou bijna vergeten dat er vele vrouwen zijn die na hun abortus nog iedere dag last hebben van de psychische gevolgen ervan. Schuldgevoel, schaamte, depressies, herbelevingen, angst. Deze vrouwen verdienen psychologische hulp. Geen straf.

Geen delict maar een life event

Het ondergaan van een abortus wordt door de meeste vrouwen ervaren als een levensgrote gebeurtenis, een life event. En van life events weten we dat ze je uit je balans kunnen halen. Ze geven vaak stress, slapeloze nachten, somberheid en piekerklachten.Het is ook niet niks, om een behandeling door te maken die zo ingrijpend is voor jezelf, je kindje, je leven. Meestal gaan psychische klachten gelukkig weer voorbij als de gebeurtenissen eenmaal  weer wat meer naar de achtergrond gaan.

Risico op depressie na abortus

Maar soms worden de klachten erger, wordt een vrouw na een abortus neerslachtig, of blijft er een schuldgevoel knagen. Wie zelf als kind ongewenst of ongepland was, kan het na een abortus extra moeilijk hebben. Soms is een depressie het gevolg. Wie in het verleden eerder depressief is geweest, is er extra gevoelig voor om opnieuw een depressie te krijgen.

Wat meespeelt in de beslissing

Ook de manier waarop je tot de beslissing bent gekomen om een abortus te ondergaan, speelt een rol. Speelde de gezondheid van je kindje mee in je overwegingen? Of misschien je leeftijd, omstandigheden, de afwezigheid van een partner of geldgebrek? Mogelijk ben je op een nare manier zwanger geraakt. Of heb je je niet gesteund gevoeld door je omgeving bij het maken van je keuze. Al deze dingen spelen mee in de vraag of je je balans weer hervindt na de behandeling.

Machteloosheid bij abortus

De professionele begeleiding rond de abortus door huisarts, kliniek of andere hulpverleners kan ook bijdragen aan het ontstaan van psychische klachten. Wie zich weinig gehoord voelde tijdens het proces, kan nog lang last hebben van gevoelens van machteloosheid en frustratie. Een enkele opmerking van een hulpverlener kan je blijven achtervolgen. Of beelden of andere herinneringen aan de behandeling zelf.

Bij een verlies hoort rouw

Wie psychische klachten heeft na een abortus, hoeft daar niet mee rond te blijven lopen. Er zijn goede psychologische behandelingen beschikbaar. Die kunnen je van je somberheid af helpen, van je schuldgevoel of je herbelevingen. Wie een abortus achter de rug heeft, is geen misdadiger. De vrouwen die ik spreek hebben een moeilijke situatie doorgemaakt. Ze hebben gewikt en gewogen, en gehandeld naar eer en geweten. Deze vrouwen hebben te maken gehad met een verlies. En daar hoort geen straf bij, maar aandacht voor rouw.

 

zaterdag 25 juni 2022
Kan abortus leiden tot depressie?
Kan abortus leiden tot depressie?

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag