Vrijwel iedereen kent wel de spanning die je hebt als je naar de dokter of tandarts gaat. Dat geldt bij EMDR net zo. Je weet nooit precies wat je kunt verwachten en hoe het loopt. Terwijl ieder mens behoefte heeft aan voorspelbaarheid en controle. Dit geldt nog extra voor degenen die een EMDR-behandeling ingaan, omdat juist deze groep meestal heftige gevoelens van onmacht en controleverlies heeft ervaren. Machteloosheid is zelfs het meest voorkomende gevoel waarvoor mensen EMDR aanvragen.
Daarom vind ik het belangrijk dat je tijdens je EMDR-behandeling steeds de controle en de regie blijft houden over je eigen proces. Dit kan op verschillende manieren. In deze blog lees je 7 tips om de spanning voor de EMDR te verminderen.
Tip 1 Lees je in over EMDR
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je van tevoren al wat gelezen hebt over je EMDR-behandeling. Een website waar je gedetailleerde en actuele informatie kunt vinden is Wat is EMDR? Handig is ook het volgende filmpje over EMDR. Ook video’s van voorbeeldbehandelingen zijn behulpzaam. En op social media vind je veel ervaringsverhalen. In het begin van je voorbereiding merk je misschien dat de spanning toeneemt. Dat is heel gewoon, en heeft ermee te maken dat je je erin verdiept: je loopt er niet voor weg. Maar hoe meer je weet over alle technieken en mogelijkheden, hoe meer controle je zult ervaren. En natuurlijk levert voorbereiding ook vragen op. Zie hiervoor de volgende tip.
Tip 2 Schrijf je vragen op en stel ze aan je EMDR-therapeut
Een EMDR-behandeling is altijd maatwerk. Jouw EMDR-therapeut zal jouw specifieke situatie als uitgangspunt nemen. Daarbij horen jouw gedachten, gevoelens, herinneringen en scenario’s. Je zult daarom nooit exact dezelfde behandeling krijgen als de EMDR die je tegenkomt op bijvoorbeeld social media. Noteer al je vragen en bespreek ze in de volgende sessie met je EMDR-behandelaar. Precies zoals je dat bij de tandarts ook zou doen: Welke kies gaat u trekken? Hoe werkt de verdoving? Hoe lang zal de behandeling duren? Krijg ik napijn? Mag ik daarna eten en drinken? Vraag gerust door. Je EMDR-behandelaar zal je graag uitleg willen geven.
Tip 3 Bedenk waar je precies bang voor bent
Wat denk je dat er kan gebeuren tijdens de EMDR? Waar ben je precies bang voor? Het kan van alles zijn en het zal per persoon verschillen. Ieder persoon schetst zijn eigen scenario voor de EMDR. Ik kom vaak tegen dat mensen bang zijn om overspoeld te worden door emoties. En dat ze daar niet meer uit komen. Ook zijn mensen wel eens bang dat de behandeling ze niet helpt, of dat de klachten alleen maar erger worden. Of dat ze tijdens de EMDR iets niet goed doen. Ga eens na voor jezelf welke angstige verwachtingen jij hebt over de EMDR. Zet ze eens op papier of in je mobiel. Daarna kun je bij iedere verwachting nagaan hoe groot volgens jou de kans is dat dit ook écht gebeurt. Die kans kun je bijvoorbeeld weergeven in procenten. Kijk vervolgens eens welke alternatieve scenario’s er zijn. Wat zou er kunnen gebeuren in plaats van het scenario waar je bang voor bent? Zou de EMDR-behandeling ook kunnen meevallen? Of zou EMDR jou misschien kunnen helpen? Hoe groot is die kans? Bespreek deze denkoefening ook met je EMDR-therapeut als je wilt. Dan kunnen jullie samen nagaan wat het meest reële scenario is.
Tip 4 Oefen met ontspanningstechnieken
Een belangrijke manier om het gevoel van controle te houden tijdens de EMDR is het inzetten van ontspanningstechnieken. Je behandelaar kan je ontspanningsoefeningen meegeven waarmee je thuis kunt trainen. Vaak worden ook visualisaties ingezet. Dat zijn oefeningen waarbij je een beeld of situatie in gedachten neemt waar je rustig of blij van wordt. Voorbeelden zijn een veilige plek of een prettige herinnering. Ontspanningsoefeningen en visualisaties zijn methoden die je kunt inzetten om de spanning te verlagen, als je voelt dat die te hoog oploopt tijdens de EMDR. Het is fijn om deze vooraf al een paar keer te hebben geoefend. Dat kan thuis, maar ook in een sessie samen met je EMDR-behandelaar. Je kunt ook met je EMDR-therapeut van tevoren een stopteken afspreken: zodra jij je stopteken maakt, legt de therapeut de EMDR-behandeling stil. Zo behoud je de regie.
Tip 5 Houd je doel voor ogen
Wat wil je uiteindelijk bereiken met de EMDR? Dat je weer goed slaapt? Stel je dan voor dat je uitgerust en opgewekt wakker wordt. Of wil je zonder angst kunnen autorijden? Zie jezelf op weg naar je favoriete bestemming: ontspannen, trots, de zon schijnt en de radio speelt een vrolijk liedje. Wil je zonder emotie kunnen praten over wat je is overkomen? Stel je maar voor hoe je je zult voelen als je dat eenmaal is gelukt. Houd steeds je doel voor ogen. Neem de tijd om ook echt een beeld in je hoofd te vormen van hoe jouw leven er na de EMDR uitziet. Paint a picture. En prent dat beeld goed in. Dit is waar je naar streeft, dit is waar je het voor doet. Dit beeld kun je oproepen, ook tijdens de EMDR. Jouw doel loodst je door je behandeling heen.
Tip 6 Oefen de EMDR met iets kleins
Het kan fijn zijn om de EMDR te beginnen met een kleine gebeurtenis of herinnering die niet zo belangrijk voor je is. Iets wat weinig emotie oproept en waar je prima mee kunt leven. Dat kan een kleine gebeurtenis zijn van de afgelopen weken. Of een situatie die zich in de toekomst kan voordoen en waarbij je enig ongemak zal ervaren. Zo’n kleine gebeurtenis of herinnering leent zich goed voor een eerste EMDR-sessie. Het geeft je de kans om kennis te maken met de techniek en tegelijk ook grip te ervaren, zoals iemand die gaat leren zwemmen: die begint ook eerst in het ondiepe bad.
Tip 7 Waag de stap als je er klaar voor bent
Op een bepaald moment voel je: ik ben er klaar voor. Voor de een is dat direct na de intake, de ander neemt meer tijd om zich voor te bereiden. Doe het op je eigen manier, bepaal zelf of en wanneer je het ziet zitten om met EMDR te starten. En als je zover bent: ga ervoor, waag de stap! En verwonder je over je eigen veerkracht.
Wil jij weten hoe je je kunt voorbereiden op je EMDR-behandeling? Ik denk graag met je mee. Maak een gratis belafspraak.