Meld je aan voor een gratis belafspraak →

EMDR: als je bevalling een trauma voor je was

Niet iedere moeder zit op een roze wolk na haar bevalling. En dat is ook geen wonder. Een bevalling is een enorm ingrijpende gebeurtenis. Het gaat altijd anders dan je denkt en er komen veel emoties bij kijken. Een enkele keer ontstaat zelfs een levensbedreigende situatie: voor moeder of voor kind. En ook als het allemaal goed afloopt en jij en je kindje er gezond uit komen, kunnen de gebeurtenissen je nog lang achtervolgen.

 

Stress en emoties na de bevalling

Misschien herken je de gevoelens wel: je bent blij met je kindje, maar je kan niet écht genieten van je kraamtijd. Je voelt je vlak of verdoofd, alsof je in een film zit. Je bent prikkelbaar en slaapt slecht. Misschien heb je schuldgevoelens of het gevoel dat je tekortschiet. En als je terugdenkt aan je bevalling word je gestrest of emotioneel. Erover praten is niet altijd makkelijk, want de mensen in je omgeving verwachten misschien dat jij op die roze wolk zit. Emoties rond de bevalling worden afgedaan als kraamtranen, en jij voelt je onbegrepen.

 

Trauma is geen postnatale depressie

Meer dan twintig procent van de bevallingen wordt door de vrouw ervaren als een schokkende gebeurtenis. Dit betekent dat een bevalling voor een op de vijf vrouwen een hel is. Er zijn met andere woorden vele prille moeders die door een bevalling getraumatiseerd zijn geraakt. Een enorm hoog aantal. En helaas zijn de kenmerken van traumatisering door hulpverleners niet altijd makkelijk te herkennen. Vaak wordt gedacht aan een postnatale depressie, maar deze diagnose is niet altijd passend.

Doodsangst en flashbacks

Een traumatische bevalling is er meestal een die een onvoorspelbaar verloop had, of een onverwachte wending kreeg. Vaak ook is er sprake geweest van acute doodsangst bij moeder of van dreigend verlies van de baby. De enorme stress die dat met zich meebrengt, maakt het onmogelijk om helder te denken. Vaak zie je dat die stress ook na afloop blijft opvlammen, ook als de situatie allang weer veilig is. De herinneringen aan de bevalling kunnen zó naar zijn dat je er niet aan terug wilt denken of over wilt praten. Alles wat je erover ziet of leest, jaagt je schrik aan. En je durft geen foto’s of filmpjes van je eigen bevalling terug te kijken. Erger nog, je probeert het uit je hoofd te blokken, maar de herinneringen dringen zich aan je op. Vaak zijn er ook flashbacks of nachtmerries over thema’s die met bevallen te maken hebben.

 

EMDR bij bevallingstrauma

Herken je jezelf in bovenstaande omschrijving? Zit jouw bevalling je nog steeds in de weg? Mogelijk heb je last van een bevallingstrauma. Weet dan dat er mogelijkheden zijn om je snel beter te voelen. Er zijn effectieve behandelingen beschikbaar voor dit soort klachten. EMDR is een van de meest gebruikte behandelingen bij bevallingstrauma. Je kunt EMDR zien als een soort concentratieoefening waarmee je de stress van de herinnering laat afnemen. Andere behandelingen zijn imaginaire exposure, waarbij je je bevallingsverhaal verwerkt, of schrijftherapie. Met deze behandelingen maak je je handen en je hoofd weer vrij zodat je je aandacht weer kan richten op je kindje.

 

Twijfel je of je een bevallingstrauma hebt? Of weet je niet welke behandeling het beste bij je past? Neem gerust contact op voor antwoord op jouw persoonlijke vraag.

EMDR: als je bevalling een trauma voor je was
EMDR: als je bevalling een trauma voor je was

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag