Helpt EMDR tegen extreme vermoeidheid bij Long Covid?

Steeds meer mensen melden zich bij mij aan met psychische klachten bij Long Covid. Waar zij precies last van hebben, dat verschilt per persoon. Maar vaak zie ik extreme vermoeidheid, angst voor terugval, somberheid, prikkelbaarheid en huilbuien. Is voor deze groep mensen EMDR zinvol? Allereerst een eerlijk antwoord: met EMDR kan je Long Covid niet genezen. Wel is herstel mogelijk. Daarmee bedoel ik dat EMDR de kwaliteit van leven kan verbeteren. In deze blog mijn ervaringen met EMDR voor vermoeidheidsklachten bij Long Covid.

 

Door de moeheid voelt alles zwaar

Het zal je maar gebeuren: je bent jong, actief, druk, zelfstandig. Dan krijg je corona en je blijkt maar matig te herstellen. Fysiotherapie en ergotherapie hebben maar beperkt effect. Werken gaat nauwelijks, kleine taken gaan groot voelen, leuke activiteiten worden te zwaar en genieten van sport of hobby is er niet meer bij. Het enige wat je nog ervaart is: moe, moe, moe. De diagnose: Long Covid.

 

Gevoelens van wanhoop bij extreme moeheid

Extreme vermoeidheid is in mijn praktijk het meest genoemde symptoom bij Long Covid. De moeheid gaat niet weg, of komt steeds terug. Wat deze klacht nog eens extra naar maakt, is dat het vermoeide gevoel allerlei andere gevoelens oproept. De moeheid lijkt in de verste verten niet op dat moe-maar-voldaan gevoel wat je voorheen had na een dag lang werken. Bij Long Covid gaat moeheid vaak samen met gevoelens zoals moedeloosheid, afhankelijkheid en wanhoop. Het oorspronkelijke symptoom krijgt zo, naast het lichamelijke aspect, een extra emotionele lading. Mijn ervaring is dat het juist deze extra betekenis is waar mensen onder gebukt kunnen gaan. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om hier iets aan te veranderen. De negatieve lading die aan de vermoeidheid gekoppeld is, kun je met EMDR kleiner maken.

 

EMDR haalt de emotie van de vermoeidheid af

EMDR is te zien als een soort concentratieoefening die je onder begeleiding doet. Tijdens de EMDR richt je je aandacht juist op de nare gevoelens die met de extreme vermoeidheid samengaan. Daardoor zullen deze gevoelens uiteindelijk minder sterk worden. Het biedt een opening om anders naar je klachten te gaan kijken. De vermoeidheid zal met EMDR niet verdwijnen. Maar de emotionele lading die het voor jou heeft, zal veranderen. Mijn ervaring met het geven van EMDR bij extreme vermoeidheidsklachten is dat de symptomen draaglijker worden. Zo kan een behandeling met EMDR een verbetering opleveren van jouw kwaliteit van leven.

Vraag jij je af of je baat kan hebben bij EMDR bij Long Covid? Ik denk graag met je mee! Neem contact op met: info@patriciakat.nl

 

Helpt EMDR tegen extreme vermoeidheid bij Long Covid?
Helpt EMDR tegen extreme vermoeidheid bij Long Covid?

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag