Stappenplan: Hoe vind ik een goede psycholoog?

Het valt niet mee om een passende psycholoog te vinden als je hulp zoekt. Het wemelt van de behandelaren, maar hoe begin je? Waar moet je op letten? In deze blog vind je een stappenplan voor jouw zoektocht naar een passende psycholoog.

Stap 1: Heb je hulp nodig buiten kantooruren?

Weet jij van jezelf dat je buiten de gewone afspraken om behoefte hebt aan hulp? Bijvoorbeeld omdat je in crisis kunt raken, of omdat er risico’s zijn voor jouw veiligheid of die van een ander? Dan kun je terecht bij grotere instellingen in de regio zoals Parnassia, GGZ Delfland of Rivierduinen. Deze instellingen zijn voor crisisgevoelige patiënten 24 uur per dag bereikbaar. Jouw huisarts kan je helpen om je bij een van deze instellingen aan te melden.

Stap 2: Heb je een diagnose zoals ADHD of autisme?

Met sommige diagnoses kun je niet bij iedere psycholoog of instelling terecht. Denk aan ADHD, autisme, niet-aangeboren hersenletsel (nah) of een licht verstandelijke beperking (lvb). Heb jij een van deze diagnoses? Dan kun je terecht bij een instelling die gespecialiseerd is in jouw problematiek. Bijvoorbeeld ADHD Centraal, het Leo Kannerhuis (autisme) of Middin (nah, lvb).

Stap 3: Bepaal je budget

Heb je weinig geld beschikbaar, dan kan je in behandeling gaan bij een psycholoog die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. De behandeling wordt dan volledig vergoed. Je hoeft alleen je verplichte eigen risico te betalen. Deze psychologen vind je via de zorgzoeker of zorgvinder op de website van jouw zorgverzekeraar. Houd er rekening mee dat behandeling van met name de mildere psychische klachten niet wordt vergoed. Vraag ook naar de wachttijd bij de psycholoog of instelling van jouw voorkeur. De wachttijd kan oplopen van enkele weken tot een tot twee jaar.

Kun je een deel van de behandeling zelf betalen, dan kan je op zoek naar een psycholoog die gedeeltelijk vergoed wordt vanuit de zorgverzekering. Het gaat dan specifiek om gz-psychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen zonder contract met jouw verzekering. Zorgverzekeraars vergoeden in dit geval een percentage van de kosten, meestal is dat 60 tot 80 procent. Je vindt deze behandelaren via je zoekmachine of via de website www.contractvrijepsycholoog.nl.

Stap 4: Hoe snel wil je starten met psychologische behandeling?

Kan jouw behandeling nog wel even wachten? Dan kun je je op de wachtlijst laten plaatsen voor een van de instellingen of psychologen die je in de vorige stappen bent tegengekomen. Wil je of kun je niet wachten? En heb je de mogelijkheid om je behandeling helemaal zelf te betalen? Dan kan je op zoek naar een psycholoog in jouw buurt via je zoekmachine of via een website als www.psyned.nl.

Stap 5: Bepaal welke soort therapie je wilt

Wil je graag een behandeling die bewezen effectief is? Dan heb je het bijvoorbeeld over cognitieve gedragstherapie, schematherapie, EMDR of mindfulness. Je hebt er misschien al eens iets over gelezen of gehoord. Check op de website van de psycholoog in jouw buurt of hij of zij deze behandeling aanbiedt. Heb je liever haptotherapie, orthomoleculaire therapie, body stress release, of een andere alternatieve therapie? Kijk dan op de ledenlijst van de betreffende beroepsvereniging voor een passende therapeut.

Twijfel je? Kom je er niet uit? Neem gerust contact met me op. Ik zoek graag met je mee.

donderdag 30 juni 2022
Stappenplan: Hoe vind ik een goede psycholoog?
Stappenplan: Hoe vind ik een goede psycholoog?

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag