Succesvol re-integreren na een burnout: 5 tips

Wie met burnoutklachten thuis zit, zal vroeg of laat weer aan het werk gaan. Dat kan na een paar weken zijn, een paar maanden of soms na een jaar. Vaak kan je er enorm tegenaan hikken om te gaan re-integreren. Er kunnen allerlei gedachten opkomen die spanning geven: ik ben er nog niet klaar voor, ik ben bang dat mijn klachten weer erger worden, straks gaan collega’s aan me vragen hoe het met me gaat. Zulke gedachten kunnen weer invloed hebben op je re-integratie. In deze blog staan 5 tips om te re-integreren met de grootste kans op succes.

Tip 1 Neem kleine stappen

Re-integreren doe je stap voor stap. Zo maak je de kans op succes het grootst. Zeker voor degenen die veel spanning ervaren als ze aan hun werk denken, is het raadzaam om met kleine stapjes te beginnen. Afhankelijk van je reistijd kun je bijvoorbeeld eerst weer eens heen en weer naar je kantoor reizen, zelfs als je nog niet naar binnen wilt. Een andere optie is een collega vragen om eerst een keer met je te gaan wandelen of te starten met het opruimen van je bureau. Belangrijk bij deze eerste stappen is dat je er achteraf een voldaan gevoel over hebt. Dat weet je natuurlijk van tevoren niet zeker. Maar je kunt wel die stapjes kiezen, die voor jou de grootste kans op voldoening geven. Neem dan ook ruim de tijd en de aandacht om te bedenken welk stapje in je re-integratie nu het beste bij je past.

Tip 2 Schakel je leidinggevende of casemanager in

Bij het opnieuw opbouwen van je werkzaamheden na een burnout kun je hulp en steun vanuit je werk goed gebruiken. Vraag je leidinggevende of casemanager om met jou mee te denken over je aanpak. Ben je iemand die de neiging heeft om hard van stapel te lopen? Vraag je leidinggevende dan om op de rem te trappen als hij of zij ziet dat je in deze valkuil dreigt te stappen. Spreek ook af hoe hij of zij dat het beste kan doen: met een gesprekje, een mailtje of door je een seintje te geven. Je leidinggevende of je casemanager kan je ook helpen om collega’s voor te bereiden op jouw komst. Wil je dat je collega’s op jouw eerste dag aan je vragen hoe het met je gaat? Neem je graag zelf het initiatief tot een praatje? Of spreek je liever niet over je ziekteperiode? Laat via je leidinggevende of casemanager vast aan je collega’s weten wat voor jou het beste werkt. En misschien zijn er andere dingen die je werkgever kan doen om jou te helpen re-integreren. Zo maak je de drempel voor terugkeer weer wat lager voor jezelf.

Tip 3 Kies taken die jou een goed gevoel geven

Iedereen kent ze wel: de taken op je werk die saai zijn, zinloos of demotiverend. Uiteindelijk zal je ze weer op je bord krijgen, maar ze gaan je in dit stadium niet helpen bij je herstel. Kies daarom tijdens je re-integratie vooral voor taken waar je blij van wordt. Vaak gaat het dan om werkzaamheden die snel tot resultaat leiden of waarvan je weet dat ze je goed af gaan. Ga hierbij niet teveel af op adviezen van anderen, want iedereen heeft zo zijn eigen talenten en voorkeuren. Focus je vooral op je eigen positieve ervaringen uit het verleden. Bedenk welke taken jou ook alweer een goed gevoel gaven. Waar haalde jij jouw energie uit? Wat gaf voldoening? Zorg dat jouw werktijd zoveel mogelijk uit dit soort taken bestaat, vooral in het begin van je re-integratie. Later, als je eenmaal wat meer arbeidsritme hebt, kun je stap voor stap de overige taken toevoegen. Want uiteindelijk horen die er ook bij.

Tip 4 Hou een logboek van je klachten bij

Re-integreren is onderdeel van het herstel na een burnout. De bedoeling is natuurlijk dat je klachten verder afnemen in de periode van terugkeer op het werk. Het kan daarom zinvol zijn om bij te houden of je klachten ook echt verminderen naarmate je je werkuren opbouwt. Zo weet je precies of je op de goede weg bent. Je kunt hiervoor een logboek bijhouden. Noteer daarin wat je op een werkdag hebt gedaan, bijvoorbeeld: twee telefoontjes, een teamvergadering en een praatje met een collega. Registreer daarbij ook welke klachten of symptomen je bij jezelf merkt aan het eind van de werkdag: ben je vermoeid, voldaan, heb je hoofdpijn, een goede eetlust, een slechte nacht, hoe staat het met je concentratie, voel je je opgewekt of prikkelbaar, etc. Ga vervolgens na of deze klachten in de loop van het re-integratieproces toenemen of afnemen. Op die manier krijg je meer grip op je gezondheid. Extra tip: geef iedere klacht in je logboek een rapportcijfer: zo kun je de ontwikkeling beter bijhouden en weet je beter of je tussentijdse maatregelen moet nemen.

Tip 5 Verbeter de werkrelaties

Zit jou nog iets dwars? Zijn er dingen gebeurd op je werk in de periode voordat je uitviel? Heb je moeite met het gedrag van een of meer collega’s of van je baas? Blijf er niet mee zitten! Vaak zien we dat burnoutklachten niet helemaal weggaan als er nog zaken spelen in de onderlinge werkrelaties. Het zou zonde zijn als jouw inspanningen om weer terug te keren tevergeefs zijn, omdat er nog kou in de lucht zit. Ga aan de slag met jouw gevoelens en frustraties, zie het als onderdeel van je herstel. Je zou kunnen overwegen om een gesprek te hebben met de betrokkene waarin je uitlegt hoe je zijn of haar gedrag hebt ervaren. Leg de ander uit hoe je het vanaf nu liever zou willen. Eventueel vraag je er een neutrale derde persoon bij. Vind je dit lastig, vraag dan hulp bijvoorbeeld aan de bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk of aan een vertrouwenspersoon. Zo werk je actief aan het verbeteren van de werkrelaties. En daarmee aan een succesvolle terugkeer naar je werk.
Succesvol re-integreren na een burnout: 5 tips
Succesvol re-integreren na een burnout: 5 tips

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag