Wat is EMDR in 1 zin?

Vaak krijg ik de vraag wat EMDR is. In deze blog lees je in het kort wat EMDR inhoudt. Om precies te zijn in één zin. Wie meer wil weten, kan doorscrollen.

EMDR is een concentratieoefening met afleidende taakjes, die je onder begeleiding doet, om rust in je hoofd te krijgen bij een gedachte waar je stress van krijgt.

 

EMDR is een concentratieoefening

EMDR is allereerst een concentratieoefening: tijdens EMDR-therapie concentreer je je op een gedachte die jou stress geeft. Zo’n gedachte heet in de EMDR-therapie een target. Je blijft steeds opnieuw focussen op de target die je samen met je EMDR-therapeut gekozen hebt. Dit vraagt veel inspanning, omdat jouw behandelaar steeds zal proberen om je aandacht af te leiden van de target. Je behandelaar leidt jou af door bijvoorbeeld steeds lichtjes te laten zien of geluidjes te laten horen.

Met afleidende taakjes

Belangrijk in de EMDR-behandeling is dat de concentratieoefening altijd wordt gecombineerd met afleidende taakjes. Terwijl jij focust op jouw stressgedachte, krijg je een extra opdracht van de behandelaar. Daardoor raak je afgeleid. Je krijgt bijvoorbeeld de taak om lampjes te volgen met je ogen, of om te luisteren naar tikjes door een koptelefoon. Maar er zijn ook allerlei andere taken te bedenken. Deze manier van afleiding krijgen heet dual tasking. Met dual tasking kan je de stress die voorheen bij jouw stressgedachte hoorde, blijvend laten zakken.

Onder begeleiding van EMDR-therapeut

EMDR doe je altijd onder begeleiding van een EMDR-therapeut. Deze helpt je om precies de juiste gedachte te kiezen waar je je tijdens de therapie op moet focussen. Daarnaast probeert jouw behandelaar je tijdens de oefening op allerlei manieren af te leiden, bijvoorbeeld met lichtjes en geluidjes. De therapeut houdt ook in de gaten wat er verder nodig is tijdens de therapie voor het beste resultaat.

Doel van EMDR is rust in je hoofd

Rust in je hoofd is het uiteindelijke doel van EMDR. Dat klinkt misschien vreemd, omdat je juist moet concentreren op iets wat je stress geeft. Maar we weten dat de stress vanzelf minder wordt door jouw gedachte te combineren met allerlei afleidende taken. EMDR is een effectieve manier om rust in je hoofd te krijgen bij een gedachte die voorheen onrust gaf. De therapie is uitgebreid onderzocht en blijkt erg succesvol te zijn.

Gedachte die jou stress geeft

Een gedachte die jou stress geeft, dat is waar je bij EMDR op moet concentreren. In de praktijk gaat het vaak om een beeld dat steeds opduikt in je gedachten, terwijl je dat niet wilt. Soms is het niet een beeld waar je last van hebt, maar een geluid of geur of een lichamelijke sensatie. In alle gevallen wordt het een target genoemd. Een herinnering uit het verleden of een rampscenario in de toekomst is ook geschikt als target. Tijdens de EMDR-therapie probeer je je steeds opnieuw op deze target te concentreren. Terwijl jij je focust op je target, zal je EMDR-therapeut steeds proberen om je af te leiden van je target.

Wil je meer uitleg over EMDR? Wil je weten of EMDR bij jouw probleem helpt? Vraag een gratis belafspraak aan, ik denk graag met je mee.

Wat is EMDR in 1 zin?
Wat is EMDR in 1 zin?

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag