Overspannen, wat vertel ik mijn bedrijfsarts?

Ziek thuis zitten met psychische klachten zoals overspannenheid, doe je niet voor je lol. Het is meestal al zwaar genoeg om overeind te blijven. Het vooruitzicht van een consult met de bedrijfsarts geeft vaak extra stress en onrust, en dat bovenop de klachten die er al waren. Goed voorbereid zijn geeft licht en lucht. Wat kan je verwachten van het gesprek met de bedrijfsarts (ofwel arbo-arts)? En wat kun je vooraf zelf doen? In deze blog geef ik drie tips voor een zinvol consult met de bedrijfsarts.

 

Tip 1  Maak vooraf een lijstje van jouw klachten

Slaap je slecht? Heb je concentratieproblemen? Ben je snel emotioneel? Voel je je uitgeput of somber? Zet je symptomen op papier, dan ben je goed voorbereid op het gesprek. Je bedrijfsarts heeft als taak te beoordelen of jij je werk kan doen. Daarom wil hij of zij graag weten waar je last van hebt. Psychische klachten hebben invloed op jouw werkmogelijkheden. Daarom is het zinvol ze allemaal te bespreken. Met jouw symptomenlijst kan de arbo-arts goed inschatten hoe het met je gaat. Hij of zij kan dan bepalen in hoeverre je belastbaar bent en welke taken je wel of niet aan kunt. NB: jouw werkgever komt niets te weten over jouw klachten. Wat je vertelt, valt onder de geheimhoudingsplicht voor medische informatie. De bedrijfsarts geeft alleen een advies over je belastbaarheid.

 

Tip 2  Vertel wat jij al doet om te herstellen

Niemand is graag ziek. Je zal er ongetwijfeld alles aan doen om te werken aan je herstel. Misschien probeer je om zoveel mogelijk een vast dagritme aan te houden. Heb je slaappillen gevraagd aan de huisarts. Wellicht heb je gesprekken met een hulpverlener. Of maak je iedere dag een wandelingetje. Al deze dingen doe je om te zorgen dat je snel herstelt. Bespreek deze zaken met je bedrijfsarts. Voor hem of haar is het belangrijk om te horen wat je allemaal doet om te herstellen. Zo krijgt de bedrijfsarts een compleet beeld van je situatie en ook van de prognose. En kan hij of zij met je meedenken hoe jij het beste geholpen bent.

 

Tip 3  Bedenk hoe jouw werkgever je kan steunen bij je herstel

Als medewerker heb je de taak om te werken aan je herstel, en hetzelfde geldt voor jouw werkgever. Bedenk daarom hoe je werkgever jou het beste kan helpen om op te knappen. Misschien vind je het prettig om met je leidinggevende een kop koffie te drinken. Of onderhoud je graag contact met je collega’s. Er zijn misschien bepaalde taken die je graag wil blijven doen of weer wilt oppakken, bijvoorbeeld omdat ze je voldoening geven. Of wil je liever nog even geen contact met klanten, patiënten of leerlingen. Vertel het aan je arbo-arts. Hij kan jouw ideeën opnemen in het advies aan de werkgever. En voor jou is het een goede manier om je voorkeuren uit te spreken en grenzen te stellen. Zo pak je de regie over jouw ziekteproces: ook dat is een belangrijke stap in je herstel.

 

Wat wil jij weten over het contact met je bedrijfsarts? Stel je vraag per mail en je krijgt van mij een persoonlijk antwoord.

 

dinsdag 21 juni 2022
Overspannen, wat vertel ik mijn bedrijfsarts?
Overspannen, wat vertel ik mijn bedrijfsarts?

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag