Meld je aan voor een gratis belafspraak →

Helpt EMDR bij burnout? 5 tips

Wie een burnout heeft kan zich radeloos voelen. En door de bomen het bos niet meer zien. Kan EMDR helpen bij burnout? In deze blog krijg je een genuanceerd antwoord in vijf suggesties. Wil je eerst weten wat EMDR eigenlijk is? Lees dan mijn uitleg over EMDR in één zin.

1/ Burnout behandeling begint met rust en aangepaste activiteiten

Het belangrijkste symptoom bij een burnout is extreme vermoeidheid ofwel uitputting. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: EMDR helpt niet tegen extreme vermoeidheid. Ik leg uit hoe dat zit. Extreme vermoeidheid kun je nog het beste vergelijken met een tenniselleboog of een voetbalknie. Dit zijn lichamelijke klachten die geleidelijk aan ontstaan door langdurige overbelasting. Bij zulke lichamelijke klachten bestaat de therapie voornamelijk uit: rust en aangepaste belasting van je spieren. Na verloop van tijd nemen de klachten af en is de elleboog of knie weer belastbaar. Bij extreme vermoeidheid passend bij een burnout geldt hetzelfde: de klachten hebben zich in de loop van de tijd opgebouwd, soms in jaren. De therapie bij burnout bestaat allereerst uit: rust en het aanpassen van je activiteiten. Met deze therapie bouw je stap voor stap je energieniveau op tot je weer voldoende belastbaar bent. Extreme vermoeidheid kan dus helaas niet door EMDR worden weggenomen. Maar wees niet teleurgesteld en lees nog even door. Want EMDR kan wel een belangrijk deel uitmaken van een burnout behandeling.

2/ Kies voor activiteiten die energie geven

Zoals gezegd, de behandeling van een burnout begint met rust en een aanpassing van je activiteiten. Wil je werken aan herstel, dan zal het je helpen om te leren focussen op energiegevende activiteiten. Dit zijn activiteiten waarmee je jezelf oplaadt, activiteiten waarbij je na afloop voldoening ervaart. Welke activiteiten dat zijn, dat verschilt per persoon. De een houdt van vissen, de ander gaat graag tekenen, wandelen of klussen in huis. Het maakt niet uit welke activiteiten jou energie geven: van belang is dat je ze dagelijks opneemt in je dagplanning. Vind je het moeilijk om te bepalen welke activiteiten jou energie geven? EMDR kan je helpen om daar meer zicht op te krijgen. Daarnaast helpt EMDR om energiegevende activiteiten ook werkelijk op te nemen in je dagplanning. Ik gebruik hierbij niet de klassieke EMDR uit de traumatherapie maar een vorm van EMDR die helpt om hulpbronnen (krachten) in jezelf aan te spreken en in te zetten om je beter te gaan voelen. Kortom: EMDR kan het je makkelijker maken om dagelijks activiteiten te gaan doen die jou energie geven. Zo kan EMDR een bijrage leveren aan jouw burnout behandeling.

3/ Vaker nee zeggen met behulp van EMDR bij burnout

Misschien ken je het wel: het schuldgevoel als je je partner en kinderen thuis achterlaat om buitenshuis iets voor jezelf te doen. Of de gemengde gevoelens die je hebt als je geen energie hebt voor een verjaardagsfeestje. Nee zeggen is niet altijd makkelijk. Zeker als je een burnout hebt is het moeilijk om op te komen voor je eigen behoeften. Tegelijk is nee zeggen van groot belang om goed te herstellen van een burnout. Wil je hierin iets leren? Dan kan EMDR je helpen. Om te leren nee zeggen met meer gemak, gaan we tijdens de EMDR hiermee oefenen. Dit wordt ook wel de flash forward techniek genoemd. We kiezen hierbij een vervelende situatie die zich in de toekomst zou kunnen voordoen. Met EMDR bewerken we vervolgens jouw kijk op die situatie. Zo ontstaat meer vertrouwen in jezelf en kun je met meer gemak nee zeggen als dat nodig is. Het is wel belangrijk om na de EMDR ook echt te gaan oefenen in het dagelijks leven. Dit betekent vaker nee zeggen en ervaren wat er vervolgens gebeurt. Op die manier heb je écht profijt van je EMDR-behandeling.

4/ Weer zelfvertrouwen opbouwen met EMDR bij burnout

Wie een burnout heeft kan als een berg opzien tegen de kleinste dingen. Je hebt voortdurend het gevoel dat je tekortschiet en kleine taken voelen aan als onhaalbaar. Subjectieve incompetentie is het psychologenwoord hiervoor. Het is een naar gevoel, want het geeft ook angst voor de toekomst: hoe kan ik ooit de draad weer oppakken, wat betekent dit voor mijn loopbaan, komt dit nog wel goed? Wie in een burnout zit, heeft geen vertrouwen in zijn eigen kunnen en in zijn werkzame toekomst. EMDR kan helpen om dit zelfvertrouwen weer te laten groeien. Bij deze vorm van EMDR focussen we op eerdere levenservaringen waarbij het je gelukt is om uit een dal te komen. En op positieve gebeurtenissen uit het verleden waarbij jouw talenten en capaciteiten centraal stonden. Tijdens de EMDR concentreer je je op deze gebeurtenissen en gaan we er op inzoomen. Doel hiervan is dat je het zelfvertrouwen van toen ook nu weer gaat ervaren. Deze techniek vermindert je angst voor de toekomst en vergroot je vertrouwen in jouw talenten en capaciteiten.

5/ Nare werkervaringen verwerken met EMDR

Als je een burnout hebt, ben je sneller emotioneel. Kleine dagelijkse gebeurtenissen kunnen je erg raken. Ook herinneringen aan gebeurtenissen op het werk kunnen nog steeds emoties oproepen. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je op je werk een paniekaanval kreeg, een aanvaring met je collega of een incident met een klant. Soms is het lastig om zulke gebeurtenissen achter je te laten, dan blijven ze je steeds opnieuw raken. Mocht je het idee hebben dat zulke gebeurtenissen je herstel van een burnout in de weg staan, dan kan het voor jou waardevol zijn om er wat uitgebreider aandacht aan te besteden. EMDR kan je helpen om nare werkervaringen een plekje te geven. Met EMDR ga je je onder begeleiding van de therapeut focussen op de nare ervaringen, zodat je er met andere ogen naar kunt gaan kijken. Het is een geschikte methode om nare gebeurtenissen uit het verleden los te laten. Daarmee kan EMDR een waardevolle aanvulling zijn voor een beter herstel na een burnout.

Wil jij af van je burnout? Neem gratis contact op met mij voor een persoonlijk behandeladvies

Helpt EMDR bij burnout? 5 tips
Helpt EMDR bij burnout? 5 tips

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag