Meld je aan voor een gratis belafspraak →

Is EMDR iets voor mij? Doe de EMDR-check!

Wil je weten of EMDR jou helpt om van je klachten af te komen? Neem dan onderstaande EMDR-checklist door. Binnen vijf minuten heb je het antwoord.

Checklist: past EMDR bij jou?

EMDR krijgt steeds meer bekendheid. Het is een psychologische behandeling voor het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. EMDR is echter niet altijd geschikt als losstaande therapie. Meestal is EMDR een onderdeel van een uitgebreidere psychologische behandeling. Je zou het kunnen vergelijken met autorijden: eerst leer je hoe je de auto bedient en waar je in het verkeer op moet letten. Pas daarna ga je rijden op de snelweg. Zo geldt het ook met EMDR: in sommige gevallen heb je eerst andere hulp nodig. Wil je weten of een losstaande EMDR-behandeling bij je past? Daarvoor kun je onderstaande EMDR-checklist doornemen. Herken je jezelf in de vijf kenmerken van de checklist? Dan is EMDR iets voor jou. Wil je eerst beter weten wat EMDR is? Lees dan mijn blog: Wat is EMDR in 1 zin?

Kenmerk 1/ Je hebt last van herbelevingen of flashbacks

Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt waar je nog steeds last van hebt? Heb je daarbij herbelevingen of flashbacks, of komt de gebeurtenis ’s nachts terug in je dromen? Staat de herinnering op jouw netvlies? Of bekruipt gevoel van toen jou steeds opnieuw? En herken je ook de overige kenmerken van de EMDR-checklist? Dan is een EMDR solo-behandeling iets voor jou. Heb je geen last van de herinnering zelf, maar meer aan de gevolgen van de gebeurtenis? Denk je nauwelijks aan de gebeurtenis of geeft de herinnering je geen stress? In dat geval kun je beter starten met een andere behandeling dan een losstaande EMDR-therapie. Eventueel kun een andere behandeling doorlopen als voorbereiding voor de EMDR.

Kenmerk 2/ Je hebt op dit moment geen depressie

Een losstaande EMDR-behandeling is alleen zinvol als je op dit moment niet in een depressie zit. Dus kan je nog af en toe genieten van de dingen? Zitten er goede momenten bij in jouw week? Zat je in een depressie maar is deze nu opgeklaard? En heb je de andere kenmerken van de EMDR-checklist ook aangevinkt? Dan kun je je aanmelden voor een losstaande EMDR-behandeling. Heb je op dit moment wel een depressie, dan is een andere behandeling nu beter passend bij jouw probleem. Mocht je twijfelen je of je een depressie hebt, dan kun je altijd je huisarts inschakelen of contact met mij opnemen.

Kenmerk 3/ Je was volwassen toen de gebeurtenis plaatsvond

Hoe oud was je toen je de ingrijpende gebeurtenis meemaakte? Een losse EMDR-behandeling is met name geschikt als het gaat om gebeurtenissen die je in de volwassenheid hebt meegemaakt. Was je 18 jaar of ouder toen de gebeurtenis plaatsvond? En herken je jezelf ook in de overige kenmerken van de EMDR-checklist? Dan kun je starten met een losstaande EMDR-therapie. In alle andere gevallen zal je bij mij altijd starten met een andere behandeling dan EMDR.

Kenmerk 4/ De ingrijpende gebeurtenis was korter dan 10 jaar geleden

Gaat het bij jou om een ingrijpende gebeurtenis die korter dan 10 jaar geleden plaatsvond? En sluiten de overige kenmerken van de checklist ook aan bij jouw situatie? In dat geval kun je bij mij terecht voor een losstaande EMDR-behandeling. Is de gebeurtenis langer dan 10 jaar geleden geweest? Dan is EMDR meestal niet geschikt als losstaande therapie. De ervaring leert dat mensen die last hebben van ‘oudere’ gebeurtenissen, het meeste baat hebben bij andere therapieën. Vaak worden die andere therapieën wel gevolgd door of gecombineerd met EMDR. Samen kunnen we nagaan welke therapie voor jou de beste optie is.

Kenmerk 5/ Het gaat om maximaal 5 ingrijpende gebeurtenissen

Zijn er bij jou 5 of minder ingrijpende gebeurtenissen geweest waar je nog steeds last van hebt? En heb je de overige kenmerken van de EMDR-checklist ook aangevinkt? Dan kun je bij mij terecht voor EMDR als losstaande behandeling. Ik geef EMDR als solo-behandeling als mensen hooguit 5 gebeurtenissen hebben meegemaakt waar ze nog klachten van hebben. Zijn er meer dan 5 ingrijpende gebeurtenissen geweest waar je nog steeds last van hebt? In dat geval is EMDR als solo-behandeling vaak niet de best passende behandeling. Houd er rekening mee dat de EMDR in dat geval meestal pas in de loop van de behandeling of aan het eind wordt ingezet.

Wil je zeker weten of een losse EMDR-behandeling iets voor je is? Neem dan contact met me op voor een gratis belafspraak.

 

Is EMDR iets voor mij? Doe de EMDR-check!
Is EMDR iets voor mij? Doe de EMDR-check!

Delen

Volg mij op Linkedin

Contactgegevens

Email: info@patriciakat.nl

Tel:  06 – 26 13 84 25

Locatie 1.
Vlierboomstraat 533
2564 JG Den Haag

 
Locatie 2.
Guntersteinweg 377
2531 KA Den Haag