Je bent niet in staat om te werken maar je manager vindt dat je gewoon moet komen. Helaas komt het geregeld voor dat een leidinggevende de ziekmelding van een medewerker niet accepteert. Hoe ga je daarmee om? In deze blog krijg je vijf praktische tips. Twijfel je of je je moet ziekmelden? Lees dan mijn blog Moet ik me ziek melden op het werk.
Je meldt je ziek, maar je wordt toch ingeroosterd. Je manager probeert je over te halen om toch een paar uurtjes te komen werken, want het is druk of er is te weinig personeel. Of hij of zij belt je om te eisen dat je toch verschijnt. Het zijn lastige situaties en ze leiden vaak tot gevoelens van stress, frustratie en angst bij de medewerker. Wat kun je doen als je in zo’n situatie zit?
Tip 1/ Vertel je manager open hoe het met je gaat
Als je manager je ziekmelding niet accepteert, kan het ermee te maken hebben dat hij of zij niet precies weet hoe het eigenlijk met je gaat. Vaak helpt het al als je open vertelt dat het niet zo goed met je gaat. Vertel je manager dat je je zorgen maakt over je gezondheid. Je hoeft niet tot in de details je medische of mentale situatie te bespreken. Maar je kunt wel uitleggen welke invloed jouw problemen hebben op je werk. Dus in plaats van bijvoorbeeld vertellen dat je een depressie hebt, kan je zeggen dat het werken achter de computer veel moeite kost omdat je concentratie slecht is. Als je manager weet dat je met je gezondheid tobt, zal zijn of haar begrip over de situatie meestal groeien. Leg ook uit dat je probeert om je taken goed uit te voeren, maar dat je gezondheid voor jou op dit moment voorop staat.
Tip 2/ Vraag hulp bij je ziekmelding
Mochten jij en je werkgever er samen niet uit komen, vraag dan hulp aan derden. Je kunt bijvoorbeeld contact zoeken met iemand van de personeelsafdeling, een bedrijfsmaatschappelijk werker of vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Zij hebben vaker met dit bijltje gehakt en zij kunnen jou de ondersteuning geven die je nodig hebt. Ook zijn zij op de hoogte van de do’s en de don’ts in dergelijke situaties, van jouw rechten en plichten. Vaak kunnen deze professionals ook helpen met het regelen van een bemiddelingsgesprek met de manager. Een andere optie is je arbo-arts inschakelen. Lees ook mijn blog Wat vertel ik mijn bedrijfsarts voor meer informatie over het contact met je bedrijfsarts.
Tip 3/ Bewaar alle documenten
Accepteert je leidinggevende niet dat jij je ziek meldt? Bewaar dan alle documenten die met dit onderwerp te maken hebben. Denk aan e-mails en whatsapp berichten die jullie elkaar sturen. En maak ook aantekeningen van de gesprekken die jullie over je ziekmelding hebben: wat is er besproken en wanneer. Mocht het uiteindelijk niet lukken om samen op een lijn te komen, dan kun je deze gegevens later gebruiken om jouw ziekmelding te onderbouwen. Zo kun je indien nodig laten zien dat je zorgvuldig hebt gehandeld.
Tip 4/ Zorg goed voor jezelf
Stel je eigen welzijn voorop. Wie zich niet gesteund voelt door zijn leidinggevende kan veel stress ervaren. Maak tijd vrij voor jezelf. Zoek het gezelschap op van mensen in je privé-omgeving die jou steunen en met je meedenken, dat kunnen familieleden zijn, vrienden of buren en soms ook collega’s. Onderneem activiteiten die jou goed doen en waarvan je opknapt. Voor de ene persoon is dat een dagje uit, de ander gaat liever klussen in huis of sporten. Overweeg ook eens een les yoga of mindfulness. Het is van belang om jouw mentale gezondheid goed te bewaken, juist in deze periode.
Tip 5/ Schakel huisarts of psycholoog in tegen de stress
Valt de situatie je erg zwaar? Weet dan dat je altijd professionele hulp en begeleiding kunt vragen voor de stress en de emoties die je ervaart. De huisarts is de eerste professional die hierbij met je kan meedenken. Ook een praktijkondersteuner GGZ of een psycholoog kan je helpen. Zij kunnen je tools geven om anders met je stressklachten om te gaan en gebeurtenissen te verwerken. Zo wordt het voor jou makkelijker om deze ingewikkelde situatie te hanteren. En je leert ermee om ook toekomstige stressvolle situaties het hoofd te bieden. Veel sterkte!
Heb je behoefte aan hulp en ondersteuning door een psycholoog? Meld je aan voor een gratis belafspraak. Je bent van harte welkom.